Peer Fransen stopt na ruim 20 jaar als programmeur Van Doorne Kiosk

“Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt”

“André Hazes. Karin Bloemen, Marco Borsato, Xmas Sing-Along én natuurlijk de reguliere muzikale zondagen hier… joh, ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt! Ik ga het missen, maar het is tijd om het stokje over te dragen.” Peter (‘Peer’) Fransen neemt na 22 jaar afscheid als programmeur van de Wim van Doorne Muziekkiosk. Maar niét zonder een knallend afscheid op zondag 25 september.

“Ja, het wordt een mooie afscheidsmiddag”, knikt Peer (72). “Björn van der Doelen treedt op en daar ben ik heel blij mee. Het programma begint met MAAS; voor mij extra speciaal omdat dit de band was van wijlen Ad Maas. Samen met Ad organiseerden we de eerste editie van Xmas Sing-Along. Daar gingen memorabele vergaderingen aan vooraf, soms tot midden in de nacht. Avonden die me altijd bijblijven.”

Herinneringen
Bijzondere herinneringen; Peer kan er smakelijk over vertellen. “Een van de mooiste concerten was van de American Tour met o.a. The Weather Girls, The Gibson Brothers en niet te vergeten Tavares. Ik zie nog hoe de zanger van Tavares ’s middags kromgebogen met wandelstok arriveerde. Er moest eerst wat gedronken worden. Na een halve fles whisky danste hij als een jonge god. We hebben zó gelachen.”

Of het optreden van Karin Bloemen, die drie jurken over elkaar droeg. “Aan mij de eer om op het podium telkens een jurk uit te trekken”, grinnikt hij.

Hij vertelt over de Eindhovense artiestenavond met o.a. Anneke Grönloh, Trea Dobbs en Peter Koelewijn. “Geweldige sfeer.”

En over het concert van André Hazes sr. “Hij moest natuurlijk Heineken bier hebben. Dat was al snel op. Ik zie nog hoe Willy Welten, eigenaar van het Stadspaviljoen, ’s avonds in zijn auto sprong om nog even snel Heineken te halen bij het tankstation.”

Zomerse concerten
Peer koestert niet alleen warme herinneringen aan de grotere concerten. “Het voornaamste doel van de kiosk is amateurgezelschappen een podium geven. Dat is nog steeds zo. Elk jaar – in mei, juni en september – kunnen mensen op zondagmiddag gratis genieten van deze optredens. Het is opvallend hoe professioneel de meeste gezelschappen zijn. De kwaliteit is in de loop der jaren alleen maar toegenomen.”

Deze zomerse concerten heeft Peer ruim twintig jaar geprogrammeerd. “Het was Cas de Haan die me hier destijds voor gevraagd heeft. Ik had al iets met muziek; ik was als jonge vent jarenlang dj en speelde later bij Stadshofkapel De Eendracht. Bovendien had ik ervaring met het organiseren van evenementen voor CV De Piassen, waar ik voorzitter van was.”

Flinke puzzel
Het samenstellen van het programma bij de kiosk was een flinke puzzel, vertelt Peer. “Ik begon daar al in oktober mee. Contacten leggen met orkesten, koren en bigbands. En dan proberen alle agenda’s op elkaar af te stemmen.”

Was het seizoen eenmaal gestart, dan vond je Peer hier elke zondag om de stoelen klaar te zetten, de artiesten te ontvangen en het programma te presenteren. “Elke week, net als Fred Bijnen die al ruim twintig jaar onze vaste geluidsman is.”

Ook het onderhoud van de kiosk nam Peer al die jaren op zich: “Inclusief trouw elke week de plantjes water geven”, lacht hij. “Al met al was ik toch drie dagen per week bezig met de kiosk. De programmering neemt Gerard van der Vleuten van me over, het onderhoud blijf ik voorlopig doen.”

Iets meer rust
Helemaal niks doen, is namelijk niets voor Peer. Hij blijft tijdens carnaval optreden met kapel De Schemerlampen, zet zich als vrijwilliger in voor Park Hilaria en GLOW en is lid van de DOMIBO club, een gezelschap met mensen uit de evenementenwereld.

“Toch is het tijd voor iets meer rust. Ik wil wat vaker naar Spanje en dat kan als ik niet meer gebonden ben aan de zondagen bij de kiosk. Natuurlijk ga ik het missen: de muziek, de contacten en niet te vergeten: het publiek. Ik wil vooral hen bedanken, voor al die middagen dat ze hier waren.”